Syndroom van korsakov

Wat is het syndroom van Wernicke en Korsakov?

Het syndroom van Korsakov is een chronische hersenaandoening. Deze aandoening ontstaat door een ernstig gebrek aan vitamine B1 (thiamine). In Nederland komt Korsakov vrijwel alleen voor bij mensen waarbij al langere tijd sprake is van alcoholmisbruik. De Wernicke encefalopathie (ook wel de ziekte van Wernicke) is vaak een voorloper van het syndroom van Korsakov.

Gebrek aan belangrijke vitamine B1 oorzaak Korsakov

Bij Korsakov gaat het meestal om mensen bij wie fors alcoholmisbruik heeft geleid tot lichamelijke, cognitieve en sociaal-maatschappelijke problemen. In de laatste fase vóór het ontstaan van Korsakov, is vaak sprake van verlies aan belangstelling voor de omgeving. De persoon in kwestie verliest werk, verbreekt contacten, neemt steeds minder initiatieven en verwaarloost de leefomgeving. Ook verwaarloost hij zichzelf, met uiteindelijk een slechte (vitaminearme) voedselinname. Soms stopt hij helemaal met eten. Alcohol bevat veel calorieën en dat onderdrukt het hongergevoel. Vitamine B1 (vooral in vlees, volkorenbrood, bonen, pinda’s en aardappelen) speelt een essentiële rol bij het vrijmaken van energie. De lever, die ook zwaar te lijden heeft onder invloed van alcohol, bevat een reservevoorraad vitamine B1. Als deze voorraad op is, ontstaat schade in een aantal hersengebieden. Dit heeft direct gevolg voor het functioneren.

 

Snelle behandeling van levensbelang

Bij de Wernicke encefalopathie is toedienen van vitamine B1 van levensbelang. Dit kan voorkomen dat de patiënt sterft. Soms knapt hij daarna volledig op. Vaak echter, is de cognitieve schade blijvend. In dat geval spreken we van het syndroom van Korsakov.

Vragen over de symptomen van Wernicke – Korsakov

Heeft u vragen of wilt u graag praten met een ervaren hulpverlener over de symptomen en behandeling van een patiënt met Korsakov? Bel dan een contactpersoon bij een instelling bij u in de buurt.