Diagnose en behandeling

Diagnose en behandeling Korsakov

Mensen waarbij sprake is van chronisch of langdurig misbruik van alcohol komen vaak in contact met een arts na een acuut voorval. Bijvoorbeeld omdat hij valt, in elkaar zakt, bewusteloos of in coma raakt. De arts stelt een diagnose op basis van observatie van gedrag en na lichamelijk onderzoek. In het bloed stelt hij een (ernstig) tekort aan vitamine B1 vast.

Behandeling van Wernicke – Korsakov

Bij verdenking op een Wernicke-encefalopathie dient de arts/verpleegkundige direct een grote hoeveelheid vitamine B1 toe. Pas daarna mag de patiënt eten. Is eenmaal sprake van het syndroom van Korsakov, dan is helaas geen volledig herstel mogelijk. Wel is te voorkomen dat de symptomen verergeren. Daarbij is het belangrijk dat de patiënt volledig stopt met alcoholgebruik en voldoende vitaminerijk voedsel eet. De eerste periode is toevoeging van extra vitamines (thiamine, vitamine B-complex) noodzakelijk.

Doelstelling behandeling Korsakov

  • Detoxen (ontgiften door alcohol-onthouding)
  • Onderzoek: Klinische opname van ongeveer 13 weken
    • Observatie/diagnostiek (dit bestaat uit medisch, psychologisch, psychiatrisch en verpleegkundig onderzoek
    • Behandeling: medicatie en sociotherapeutische gedragsregulatie
    • Wachtfunctie gediagnosticeerde patiënten met syndroom van Korsakov
  • Doorplaatsing: de gediagnosticeerde patiënt met het syndroom van Korsakov gaat naar een zorginstelling binnen of buiten Overijssel.

Toekomst voor patiënt met Korsakov

Een patiënt met het syndroom van Korsakov wordt uiteindelijk vaak opgenomen. Soms in een (gespecialiseerde) Korsakov-kliniek, soms in een GGZ-instelling of in een verpleeghuis. Als er sprake is van dementie is er ook sprake van achteruitgang van de intelligentie. Bij het syndroom van Korsakov is daarvan niet of nauwelijks sprake.

Vragen over de diagnose en behandeling van Wernicke – Korsakov

Heeft u vragen of wilt u graag praten met een ervaren hulpverlener over de diagnose en de behandeling van een patiënt met Korsakov? Bel dan een contactpersoon bij een instelling bij u in de buurt.